"Ce se intampla cu suma de arvona in cazul in care partile nu pot sa-si indeplineasca obligatiunile"

"Ce se intampla cu suma de arvona in cazul in care partile nu pot sa-si indeplineasca obligatiunile"

"Ce se intampla cu suma de arvona in cazul in care partile nu pot sa-si indeplineasca obligatiunile"

  • Publicat in11.10.2023

Daca te-ai gandit sa cumperi un imobil, cu siguranta ai auzit deja de conceptul de „suma de arvona”. Acesta reprezinta o suma de bani pe care cumparatorul o plateste vanzatorului pentru a-si manifesta interesul in achizitionarea proprietatii. Insa, ce se intampla in cazul in care una dintre parti nu isi poate indeplini obligatiunile? Sa descoperim mai multe detalii in acest articol!

In primul rand, sa luam in considerare situatia in care cumparatorul se retrage sau nu mai doreste sa cumpere imobilul. In aceasta situatie, conform legislatiei romane, cumparatorul isi pierde banii platiti cu titlu de arvona. Aceasta se explica prin faptul ca, prin plata sumei de arvona, cumparatorul si-a manifestat intentia ferma de a achizitiona imobilul, iar retragerea ulterioara / genularea tranzactiei nu justifica restituirea acestei sume.

Pe de alta parte, daca vanzatorul se razgandeste sau se retrage din tranzactie, acesta este obligat sa restituie cumparatorului suma de arvona, plus despagubiri in valoare egala cu aceasta suma. Acest aspect este important pentru a proteja interesele cumparatorului, care poate fi pagubit in urma unei retrageri nejustificate din partea vanzatorului.

In practica, este recomandat sa fie inclusa o clauza contractuala explicita privind returul sumei de avans in cazurile specifice de retragere sau razgandire a partilor. Aceasta va asigura transparenta si securitatea tranzactiei.

Totusi, este important de mentionat ca aceste prevederi pot varia in functie de acordul dintre parti si de natura contractului. De aceea, este intotdeauna recomandata consultarea unui specialist in drept imobiliar care sa ofere indrumare si sa identifice solutii adecvate pentru situatia ta specifica.

Deci, in concluzie, suma de arvona reprezinta un instrument prin care partile implicate intr-o tranzactie imobiliara isi manifesta angajamentul. In cazul in care una dintre parti nu isi poate indeplini obligatiunile, exista prevazute in lege masuri legale pentru restituirea sumei de arvona si despagubiri, in functie de circumstante. Asigura-te ca continutul contractului tau este in concordanta cu aceste prevederi pentru a-ti proteja interesele intr-o astfel de situatie.

Speram ca acest articol ti-a oferit mai multe informatii despre ce se intampla cu suma de avans in cazul in care partile nu pot sa-si indeplineasca obligatiunile intr-o tranzactie imobiliara. Pentru orice informatii suplimentare sau consiliere juridica specializata, te sfatuim sa consulti un avocat imobiliar.

Autor: Mihai Domentii “City Imobiliare” 

 

 

Navigare articole